Pianoles voor kinderen

De beste tijd om te beginnen met pianospelen is toch wel de kindertijd. Kinderen leren sneller en gemakkelijker dan ouderen en hebben over het algemeen meer tijd om te oefenen. Bovendien levert muziekles een bijdrage in de ontwikkeling van het kind.

Ik vind zelf 7 of 8 jaar een mooie leeftijd om te beginnen. Ouder kan natuurlijk ook. En soms jonger (erg afhankelijk van het kind).

Leslocaties:

GBS De Schatgraver, Van Houtenlaan 1a, Zwolle.

OBS De Oosterenk, Herfterweg 1, Zwolle.

Dus, jongens en meiden, waar wachten jullie nog op? Bij een eerste proefles kun je al even ervaren of het wat voor je is. Een proefles is gratis en geheel vrijblijvend.

Lesprijs: € 21,00 voor een privéles voor een half uur. Er zijn 37 lessen per seizoen. Het totaalbedrag voor een jaar is € 777,00, dat is € 64,75 per maand.

Er komen nog kosten bij: lesboek 1 en 2 zijn elk € 18,15 (€15,00 ex BTW), “Kapitein Schatgraag” is € 30,25 (€ 25,00 ex BTW). Hiermee zijn we zeker twee jaar zoet.

Ook mogelijk is een les van 20 minuten: €17,00 per les, € 629,00 per jaar, € 52,42 per maand.

Je kunt ook tweewekelijks lessen. Dat is niet voor iedereen aan te bevelen, maar het kan een optie zijn, met name voor iets gevorderde leerlingen. Het uitgangspunt is dan 20 lessen van 30 minuten per seizoen, wat uitkomt op € 420,00 per jaar, en € 35,00 per maand.

 

Een instrument

En dan nog iets: je hebt een instrument nodig. Niet iedereen heeft een piano thuis staan, of kan er zomaar eentje aanschaffen. Er zijn verschillende aantrekkelijk opties.

Zo zijn er muziekzaken die piano’s verhuren. Op die manier kun je een tijdlang uitproberen of het wat is.

Ook zijn er digitale piano’s met een heel goed geluid – deze zijn over het algemeen minder prijzig dan akoestische instrumenten. Bijkomende voordelen zijn dat ze niet gestemd hoeven worden en dat je ze zacht kunt zetten, of met koptelefoon kunt spelen.

Er zijn ook kleinere modellen digitale piano’s (61 toetsen ipv 88) op de markt die heel aardig spelen (ik heb er zelf eentje die dienst doet als extra klavier op De Schatgraver). Roland en Yamaha hebben er beiden eentje. Deze zijn nog weer een stuk goedkoper, en helemaal niet gek voor beginners.

Een keyboard is een minder goede optie. Als er op het moment geen andere oplossing is, kan het tijdelijk dienstdoen; maar de toetsaanslag is dusdanig verschillend van een piano, dat de fijne motoriek niet goed wordt getraind.

 

Opzeggen

Als je gedurende het jaar wilt stoppen, is de regel als volgt. Na de opzegging tel ik nog 3 lessen extra. Die kun je uiteraard ook nog volgen. Het totaalbedrag van het aantal afgenomen lessen (dus inclusief die 3) wordt dan verrekend met het reeds betaalde lesgeld.

Stoppen gedurende het jaar is dus heel laagdrempelig.

 

> Vraag hier een proefles aan

“Met Pianoles kun je bijvoorbeeld bij een feest of een verjaardag pianospelen. Ik vind dat je er vrolijk van wordt. Het is gewoon leuk om te doen.”

Cas